top of page
 • Forfatterens bildeannebente

Leverandørvalg og prissetting for nettbutikken

Å kjøpe inn de første produktene til din splitter nye netthandel er skummelt, og det kan være utfordrende å finne gode leverandører og velge riktig prissetting for nettbutikken. Hva om det ikke selger? Hva om prisen blir feil?


Dette er en prosess du må gjennom. De første varene må kjøpes inn, hvis ikke må du legge ned nettbutikken før den har startet. Så det er bare å hoppe i det!


Men du trenger ikke å ta hodeløse valg. Du kan ta målbevisste og kalkulerte valg, noe som reduserer risikoen betraktelig.


Først og fremst - før du kjøper inn produkter, må du ha definert din nisje og gjort deg kjent med dine potensielle kunder. Dette er grunnleggende kunnskap som du skal bruke for å velge riktige produkter.Prissetting for nettbutikker


Når du kjøper inn produkter til din nettbutikk er viktig at du har fokus på produkter som passer inn i den nisjen du har valgt deg, og at det er produkter som faktisk passer for din utvalgte målgruppe.


Så er det noen grep du må ta FØR du bestiller varer for første gang.


Hvor finner du relevante og seriøse leverandører?


Hvis du allerede vet hvor du skal kjøpe inn produkter er det helt topp. Da kan du gå ned til neste punkt for å kvalitetssikre leverandøren din.


Hvis du ikke har funnet produktene du skal selge, må du gjøre undersøkelser for å finne mulige leverandører til din nettbutikk.


Her er noen forlag til steder du kan oppsøke for å knytte kontakter og finne leverandører til din nettbutikk:


 • Du kan besøke varemesser for bransjen. Det arrangeres varemesser for ulike bransjer, og du kan besøke dem og snakke med ulike leverandører. Søk på nettet for å finne varemesser innenfor din bransje.

 • Du kan selvfølgelig også undersøke hvilke leverandører som er på disse varemessene, og kontakte dem direkte. Du trenger altså ikke møte opp på messen, du kan kun studere hvem som er utstillere.

 • Du kan bruke Google for å søke etter distributør, agenturer, grossister og import av varer for relevante produkter, for å se om du finner noen på nettet. Bruk både norske og engelske søkeord. Det kan hende du må finne dine leverandører utenfor Norges grenser.

 • Du kan studere konkurrentene dine for å se hvilke merker de selger, og se om det er mulighet for å finne leverandøren til akkurat disse merkene. Her må du derimot passe på at du ikke kopierer konkurrentene dine, men finner din unike presentasjon og salg av disse produktene.

 • Du kan studere varer i butikker som du mener er interessante for din nettbutikk og undersøke hvem som har produsert dem.

 • Bruk kontaktnettet ditt. Kanskje du kjenner noen innenfor den bransjen og nisjen du skal satse på som kan hjelpe deg.


Når du har funnet aktuelle leverandører, må du ta kontakt med dem for å høre hva som skal til for å få bestille varer derfra, og hvilke betingelser det har.


Kvalitetssikring av leverandører og prissetting for nettbutikken


Når du har vært i kontakt med ulike leverandører, må du vurdere betingelsene før du bestiller varer.

Først og fremst så må du kalkulere prisene før du bestiller, så du vet om innkjøpene vil være lønnsomme.

Riktig prissetting for nettbutikken er viktig. Dette handler lønnsomhet. Når du kalkulerer priser, må du ta med alle kostnader, inkludert varekost, fraktkost m.m., før du legger på avansen din og MVA.


Avansen du skal beregne, vil avhenge mye av hvilke krav du selv setter til din fortjeneste for salg av produkter, men du må også vurdere totalprisen opp mot hva markedet er villige til å betale, og vurdere prisene hos konkurrentene.


Vil du ut fra forventet salgspris ha god nok avanse til å tjene penger? Eller vil avansen være så liten at det knapt nok vil gi deg en inntekt?


Sjekkliste før du kjøper inn varer til nettbutikken


Her er en sjekkliste over noen av de viktigste tingene du må ha kontroll på FØR du bestiller varer fra en leverandør:


 • Du må sjekke hva de har av innkjøpspriser og fraktkostnader, og undersøke om det finnes andre kostnader knyttet til kjøp fra denne leverandøren.

 • Du skal kalkulere prisene FØR du kjøper inn varer, så du vet at du får fortjeneste ved salg.

 • Du må vurdere prisene du kalkulerer, mot eventuelle konkurrenters utsalgspriser. Så du vet at prisene du har er en god match for markedet.

 • Sjekk om leverandøren har veiledende utsalgspriser, slik som kan gjøre at du blir låst til en fast pris. Hvis prisen er bestemt, er det viktig at denne prisen gir deg den fortjenesten du trenger for å skape lønnsomhet i din business.

 • Sjekk om det er krav til minstekjøp, så du ikke ender opp med å kjøpe mer enn det som er forsvarlig i starten, før du vet hva som selger. Noen leverandører selger kun i store kvantum. De kan det være lurt å holde seg unna i starten, inntil du har testet tilsvarende produkter i markedet.

 • Sjekk betalingsbetingelser; hvordan du skal betale og ikke minst, når du må betale for varene. Får du betalingsutsettelse, eller må alt betales på forskudd?

 • Sjekk leveringsbetingelser - hvor fort kan levering skje?

 • Annet som du ser på som relevant i forhold til din nettbutikk. Det kan være etisk handel, bærekraft, produksjonsforhold, opprinnelsesland og mye mer.


TIPS: Vent med å bestille varer til nettbutikken din er klar!

Hvis du ennå er i en prosess hvor nettbutikken din ikke er laget, og det ennå vil ta litt tid før du er klar til å lansere nettbutikken din, kan det være greit å vente litt med å kjøpe varer. Da binder du ikke opp penger i et varelager som kun ender opp på lager.


Uansett er det viktig å gjøre god research om leverandørene før du bestiller. Du skal ha full oversikt over alle betingelsene fra de ulike leverandørene og vurdere disse opp mot hverandre, så du vet at den leverandøren du velger, faktisk er en god match for det du ønsker.


Du må også huske at du skal kalkulere priser og fortjeneste, før du bestiller varer, så du ikke ender med å selge varene med lav eller ingen fortjeneste.


Riktig prissetting for nettbutikker legger grunnlaget for din lønnsomhet, og du bestemmer selv prisene. Du må derfor gjøre en god jobb så prisene blir riktige for deg, din bransje og dine kunder. 

Vil du ha hjelp til å komme i gang med din egen nettbutikk?


Suksess med netthandel er Norges mest komplette nettkurs for deg som drømmer om å starte nettbutikk. Her får du steg-for-steg veiledning helt fra idé-stadiet til dine første kunder. Les mer om kurset her!
5 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page