top of page
  • Forfatterens bildeannebente

Guide til valg av nettbutikkplattform

Oppdatert: 17. jun.

Teknisk oppsett er hjørnesteinen i din nettbutikk. Valget av riktig nettbutikkplattform er derfor viktig av mange grunner. Men hva skal du velge og hvordan vet du hvilken nettbutikkplattform som er riktig for deg?


Det finnes mange muligheter når det kommer til valg av nettbutikkplattform.


Hvilket system som er best for deg og det du skal selge kan være vanskelig å finne ut av. Her får du en guide som viser deg noen forskjellige alternativer.


Valg av nettbutikkplattform


Du må velge nettbutikkplattform basert på ditt budsjett, dine tekniske kunnskaper om koding og dine ambisjoner for nettbutikken.


Du trenger heldigvis ikke å investere titusenvis av kroner for å sette opp din egen nettbutikk.

Det finnes uendelig mange måter å lage nettbutikk på. For å gjøre det enklere, viser vi tre ulike veier som du kan gå for å skape din egen nettbutikk.


3 veier til valg av nettbutikkplattform


  1. Vanskelig: Du kan bygge nettbutikken selv, helt fra bunnen

  2. Kostbart: Du kan kjøpe en ferdig oppsatt nettbutikk (kostbart)

  3. Enkelt: Du kan velge en lisensavtale med en nettbutikkleverandørHva så om du ønsker å bygge nettbutikken din selv?


De helt klare fordelene med å bygge nettbutikken din selv, er at det er gratis, eller har en lav pris. Det vil si: Det trenger ikke å være kostbart målt i penger.


Det gir deg også en stor frihet til å tilpasse nettbutikken etter eget ønske. Men det kan også ta utrolig mye av din verdifulle tid - og det forutsetter at du har kunnskap om koding, oppsett og drift av nettsider.


Det er nemlig en av utfordringene ved å velge en nettbutikkplattform du setter opp selv. Du må faktisk kunne veldig mye om koding av nettsider og hvordan alt det tekniske bak en netthandel skal settes opp. Det kan være tidkrevende å kode dette, selv om du har god kunnskap fra før av. Har du ikke kunnskap om koding er dette uansett ikke et alternativ du kan vurdere.


Du må selv sørge for oppdateringer, og gjør du noen feil, så kan det faktisk gi en stengt nettbutikk. Det er det siste du ønsker når din nettbutikk er startet!


Er du en datanerd eller godt kjent med koding, og har grunnlaget for å bygge din egen nettbutikk, kan det være et godt alternativ om du har tid og tålmodighet.


Eksempler på nettbutikker som du kan bygge selv fra bunnen, ved hjelp av fri programvare, er for eksemplel WooCommerce som du kobler til en Wordpress-plattform. Så hvis du allerede har en Wordpress-side og du ønsker en nettbutikk, så kan du koble den til WooCommerce.


En annen grunnpakke er Magento Open source – et ganske stort system med utrolig mange muligheter. Mange større nettbutikker er bygget opp på denne plattformen, men ofte har de også datateknikere som kan hjelpe dem å bygge.


Det finnes også en del dataselskap som bygger nettbutikken for deg i Magento-plattformen. Den gir mange muligheter, men som liten nettbutikk i starten trenger du ikke et så kraftig system. Det gjør det bare vanskelig for deg å lære og jobbe med.


Hva så om du ønsker å kjøpe ferdig oppsatt nettbutikk?


Fordelen med dette er jo helt klart at du har frihet til å påvirke design og funksjoner i nettbutikken din, og du slipper å bruke tid på det tekniske oppsettet og designet selv. Utfordringen er derimot at det kan være veldig kostbart med personlige tilpasninger.


Du kan fort ende opp med en pris som koster mange hundre tusen kroner. De pengene ville det nok for de fleste vært bedre å investere i varer og markedsføring.


Du er også avhengig av andre for oppdateringer og endringer. Så hvis det skjer noe med det selskapet som har laget nettbutikken for deg, så får du kanskje ikke lenger oppdateringer. Da kan du ende med stengt nettbutikk, og det kan bli kostbart når nettbutikken er åpnet og omsetningen normalt tikker inn.


Hva om du ønsker det enklest mulig, uten høye kostnader?


De aller fleste av oss ønsker å velge en nettbutikkplattform som gjør det enkelt å sette opp og å drifte nettbutikken. Da er et godt valg å kjøpe en lisensavtale for et rammeverk for en nettbutikk.


De store fordelene med det er at du ofte har en lav og en forutsigbar pris som du betaler enten per måned eller år og det er laget for at helt vanlige mennesker skal kunne sette opp og drifte nettbutikken selv.


Du har relativt stor frihet til å påvirke design og funksjoner også i en slik nettbutikkplattform. Du må ikke kunne koding for å klare å sette opp en nettbutikk basert på et slikt rammeverk. Det gir deg stor trygghet, og i tillegg har de ofte support, slik at du får hjelp hvis det er noe du lurer på.


Utfordringene med en lisensavtale er at du må bruke noe tid for å sette deg inn i systemet, og det er i noen tilfeller begrenset med muligheter for unike designvalg (med mindre du kan koding og kan overstyre selv). Derimot kan du være trygg på at de designvalgene som finnes har vært testet og er laget av profesjonelle.


Eksempler på nettbutikker du kan gjøre lisensavtale med, er Shopify (som er den vi anbefaler), 24-nettbutikk, Mystore, Wix og mange, mange flere. Vi kan ikke nevne alle som finnes der ute, men disse fire fungerer helt fint for en som er nybegynner, så er det litt opp til deg hva du velger.


Vi anbefaler Shopify som nettbutikkplattform fordi det brukes av mer enn én million nettbutikker, og det er relativt enkelt å sette opp med en norsk versjon av nettbutikken.


Så hva er fordelene med Shopify?


Shopify er et godt valg av nettbutikkplattform fordi det er enkelt å bruke, det er ganske forutsigbare kostnader, og det er et stort utvalg av temaer og design. Du trenger ikke håndtere hosting og sikkerhet selv.


I tillegg har Shopify god kundeservice, og det er mange gode hjelpesider på norsk hvor du kan få hjelp. Det er godt egnet for dropshipping og har en god integrasjon med Meta og Google for annonsering.


Og det finnes uendelig mange integrasjoner du kan koble til Shopify.


La oss se på ulemper med Shopify


Selv om vi anbefaler Shopify, så er det også noen ulemper ved å velge en slik plattform. Vi mener likevel at fordelene er langt større enn ulempene.


Du har litt mindre kontroll over egen nettbutikk da du ikke eier plattformen selv, og det kan bli noen økte kostnader hvis du velger mange kostbare utvidelser. Men det vet du på forhånd før du velger disse utvidelsene. De fleste utvidelsene finnes også i ganske rimelige utgaver (eller gratis).


Du har litt begrenset mulighet til tilpasning, om ikke du kan overstyre kodene.


Hva koster så lisensen på Shopify?


I starten koster det fra ca 300 NOK per måned (med forbehold om prisendringer). I tillegg kommer integrasjoner og eventuelle utvidelser du måtte velge, og det trenger du ikke å tenke på med en gang. I alle fall fikk ikke mange av dem.Et tips til deg som ønsker å spare litt penger i oppstarten


Vent med å kjøpe lisens til du har klargjort en stor del av innholdet i nettbutikken. Det er mye du skal klargjøre før du trenger å legge alle produkter inn i nettbutikken. Så vent til du har gjort klart det meste, så kan du kjøpe lisens og begynne å legge ting inn.


En viktig ting du må få med deg når du skal velge nettbutikkplattform:


Du trenger altså ikke å være datanerd for å sette opp og drive nettbutikk, på samme måte som du ikke trenger å være en snekker for å starte en helt ordinær butikk.

Du må fylle butikken din med innhold som kundene dine vil kjøpe!


Akkurat som en vanlig butikk må du fylle butikken din med innhold og varer, og det skal du også gjøre med nettbutikken din. Men du trenger altså ikke bygge hele nettbutikken selv. Du skal bruke systemene som ligger der fra før av.


Det er derimot viktig at du lærer deg det systemet du velger å bruke. Du skal jobbe med dette systemet hver eneste dag du driver nettbutikken, så da må du kunne systemet.


Nettbutikk-systemene er ikke så vanskelig som du kanskje tror, hvis du er litt redd for det tekniske.

Husk at systemet er der for å hjelpe deg og gjøre det enklere for deg å sette opp og drive din egen nettbutikk.


Velg en nettbutikkplattform basert på dine tekniske ferdigheter, budsjett og langsiktige behov. Hvis du ikke har erfaring med koding, eller er usikker på hva du skal velge, da anbefaler vi at du velger Shopify.


Å starte nettbutikk – slik kommer du raskt til målet


Det er mye som skal til for å lykkes med å starte nettbutikk, men mange har også gjort det før deg. Det handler om å lære på veien og ta gode valg som hjelper deg mot drømmen din om å starte nettbutikk.


Ønsker du å vite hvordan du kan lære alt du trenger for å lykkes med og å starte nettbutikk? Ta en titt på vårt nettkurs "Suksess med netthandel".


Dette er Norges mest komplette nettkurs for deg som drømmer om å starte nettbutikk. Få steg-for-steg veiledning helt fra idé-stadiet til dine første kunder.


1 visninger

Comments


bottom of page